De formades i nådens år 2013 och imponerar med att ha släppt en diskografi som få band på så kort tid kan stoltsera med. Med hela sju demokassetrar, en samlingskassett, en singel, två EPs och en nyutkommen fullängdare är Heavydeath ett ytterst produktivt band även om bandets talesperson inte alltid finner deras image vidare värst originell.
– Det har blivit en del och allt var inte tänkt att från början bli officiella släpp, säger gitarristen och sångaren Nicklas Rudolfsson. Det mesta är demos och man kan väl säga att vi i stort sett har spelat in något varje gång vi har varit i replokalen. Sedan har vår basist Johan Bäckman tyckt att vi ska släppa det. Vi har nyligen gjort en debut som släpptes i våras (Eternal Sleepwalker, släppt 6 mars) så det finns mycket att lyssna på för den som är intresserad. Sedan har vi EPn Phoenix Rising och låten Bow Down som även hamnade på vår debutskiva. Visst låter det lite meningslöst men vi gav den en annan touch så att den skulle passa in i sitt nya sammanhang. Många människor tror dock att den här EPn är en fullängdare vilket kan bero på speltiden, men vi ser den personligen som en EP.Dark
– Det har blivit mycket låtar och nästan för många låtar nu när vi ska spela live. Demo III – A Long Obscure Trip(2014) kommer vi att köra rätt av i sin helhet bara för att vi vill testa den live. Sedan kör vi bara tre låtar från nya skivan och sedan har vi inte tid för mer. Egentligen handlar de låtarna bara om att dra ut på spelningen och fylla speltiden samtidigt som vi har fler låtar att spela om det behövs.
Heavydeaths estetisk går i klassisk 70-80-tals stil där logon pryds av en fladdermus och där likkistor och döskallar duggar tätt tillsammans med en maffigt tung och långsam musik som soundtrack. Vilket i övrigt är musik som lider av den jobbiga smittan ”svårkategoriserat”.
– Det är svårt att komma på ett bra bandnamn nu för tiden. Sedan har jag sett att det i pressen idag är populärt att ha bandnamn som består av långa meningar. Det är lite tråkigt och exakt hur jag kom på vårt bandnamn minns jag inte. Det kom nog lite från Heavy Load. ”Heavy” är ett tufft ord och vi spelar rätt tungt, samt att ”death” är ett lika tufft ord. Så vi slog ihop dem och körde på det.
Om inte annat så är det ett väldigt beskrivande namn.
– Vi tyckte också det, sedan finns det säkert många som tycker att det är för primitivt och på gränsen till komiskt. Vår logga är dessutom väldigt icke-originell fast vi har flera versioner av den. Jag tror att det finns fyra eller fem stycken varav tre faktiskt är sådana som vi fortfarande använder. Första versionen var något helt annat och finns bara på en promokassett som vi gjorde åtta exemplar av. Sedan finns det olika versioner med vingar och skallar som är ungefär likadana samt en utan skalle men med vingar, så man kan välja lite.
Heavydeath beskriver sig själva som väldigt primitiva i sin musik. Den enda symbolen de verkligen anammar är ett ”H” inristat på en kista varvid alla deras demos har släppts med näst intill identiska versioner av denna. Nicklas betonar att det inte ligger någon tanke bakom så det var med andra ord inga problem att byta ut kistan mot ett svart/vitt foto på både EPn och debutskivan.
– Vi ser oss inte som något doom metalband. Visst har vi influenser från denna genre och jag har själv spelat mycket tung musik i bland annat Runemagick. Så det finns med eftersom det är jag som skriver låtarna. Men det är inte så att vi säger att vi bara ska spela tungt. Vi har faktiskt lite upp-tempo i några av våra låtar. Tanken var att Heavydeath skulle vara något helt nytt och åtskilt från våra tidigare band. Eftersom jag skriver låtarna och har så många band på min referenslista så har det självfallet påverkat musiken. Med Runemagick var det mycket riff och komplicerat fast det var blytungt också. Med Heavydeath är det mer avskalat och vi kör stenhårt på att ha en gitarr, en bas, en trummis och lite sång. Vi vill inte ha några pålägg utan när vi spelar in så är det en gitarr och inget extra. Det är en del av både konceptet och ljudet. I det enkla och avskalade kan vi försöka skapa stämning.
Ni känns som ett ganska jordnära gäng med musiker.
– Vi spelar helt klart för att det är kul. Sedan är det kul att spela live och det blir första gången för oss här på Mörkaste Småland. Vi skulle ha spelat live i Berling för några veckor sedan men då var de båda andra i bandet sjuka. Vi föredrar att hålla allt simpelt och göra vår egen grej.
Text och foto: Cecilia Wemgård