Lovebites – Metalmusik är mer accepterat i Europa än i Japan

0

Lovebites
Att bryta mot normer kan vara svårt, men det kan också vara det som får fart på din karriär. Japanska Lovebites fokuserar lika mycket på hemlandets mangaberättelser som de gör på västvärldens metalscen. Med en teknisk nivå utöver det vanliga levererar de slagkraftig musik och ger Japan en känga för att kulturen inte omfamnar metalmusik med samma kärlek som Europa.

Hur stor är den japanska metalgenren?

– Om du jämför med till exempel popmusik så är metal inte så populärt, berättar basisten Miho Rosana. Det finns undantag och japaner rent generellt gillar att köpa och samla på cd-skivor. Något som får metalfans i Japan att sticka ut är att de inte gillar att ladda ner musik eller lyssna via olika plattformar, så det är ganska bra på det sättet.

Till media har du tidigare nämnt att Lovebites främstinspireras av brittiska, europeiska och amerikanska metalband samt manga. På vilket sätt formar ni musiken så att den representerar er?

– Vi baserar vårt sound på europeisk metal och bygger upp låtarnas melodier på japanskt vis. På så sätt behåller vi källan till inspirationen intakt samtidigt som vi skapar något eget. När det kommer till manga så komponerar jag låten och texternas utveckling så att de blir till berättelser. Speciellt den första versen brukar oftast vara inspirerad av en mangaseries uppbyggnad.

Ni har fått en del kritik och negativa kommentarer för att ni valde att grunda ett metalband.

– Ja, vi fick ofta höra att vi inte skulle bli framgångsrika på grund av att vi spelar metalmusik. Det finns några visual-kei band och några som påminner lite om metal, men väldigt få som spelar inom genren på samma vis som vi. För oss handlade det om kärleken till musiken och viljan att se hur långt vi faktiskt kunde komma. Jag tror att eftersom vi aldrig gav upp och fortsatte vara sanna mot oss själva står här idag.

På vilka sätt utmanar ni er själva tekniskt?

Lovebites låtar är väldigt utmanade i sig och kräver att man har en hög teknisk kapabilitet. När vi repar in nya låtar så saktar vi ned för att lättare kunna hitta de partier som orsakar problem. Sedan övar vi väldigt mycket själva och tillsammans för att komma runt det.

Er sångerska Asami var tidigare involverad i R&B samt soulmusik. Påverkar det utformningen av musiken?

– Det fanns ingen sångerska som liknade Asami tidigare och hennes unika bakgrund har gjort avtryck på den japanska metalscenen. Vår främsta strategi och styrka är hennes sångröst och sättet hon använder den på. Sången gör att vi får ett ungt och fräscht sound trots att vi spelar ren metal.

Om du jämför den europeiska musikscenen och fansen med den japanska, vad skiljer dem åt?

– Till att börja med tror jagatt genren är mer accepterad i Europa än i Japan till att börja med. Samt att det är vanligare med kvinnliga frontpersoner och det är något vi skulle vilja påverka så att fler unga kvinnor vågar ta steget och börja med metalmusik.

Kan du berätta hur ni gjorde för att vänja er vid uppmärksamheten och omställningarna som medföljde?

– Alla medlemmar i bandet förutom Asami har spelat i metalband med enbart kvinnor innan Lovebites. Så för oss känns det inte som om någon större förändring har ägt rum. Vi har ett mer pressat schema än tidigare, mer än så har inget förändrats för oss.

Till skillnad från de flesta andra musiker så har ni inte ett specifikt budskap att förmedla genom musiken.

– Det stämmer. Vi fokuserar främst på att skapa coola sounds och det gör i sin tur att vi inte känner ett behov av att förmedla något specifikt. Musik som är konceptbaserad är inte något som slår stort i Japan. Vi valde att lägga vikt på texterna istället så att de kan återspegla olika historier.

Idag är det vanligt att man som offentlig person känner press på sig att dela med sig av allt man gör.

– Ja,  för vissa är det så men inte för oss. Alla i bandet njuter av att kunna vara privata och vill inte dela med sig av allt. När jag är hemma och läser serietidningar eller spelar spel så vill jag inte dela med mig av det på sociala medier. Om du ska överleva i denna bransch så är det viktigt att ha en hobby som gör att du inte glömmer bort vem du är.

Var det ett medvetet val att inte se ut som ett traditionellt metalband?

– Vi kände ett behov av att inte låta det visuella påverkas av musiken. Oavsett hur bra du spelar eller sjunger så måste du attrahera folk runt omkring dig. Du måste bli erkänd och skapa ett intresse kring dig så att de lyssnar på musiken. Det är anledningen till varför vi tror att om du ser unik ut och bryter mot normen så lyckas du bättre och blir mer framgångsrik.

 

 

About Author