NEMIS åter öppet för Sweden Rock-ansökningar

0
Sweden Rock Festival

Foto: Lasse Johansson

För 14:e året i rad erbjuder Studiefrämjandet nya talanger en scen på Sveriges största hårdrocksfestival. Scenen heter Nemis och festivalen är såklart Sweden Rock Festival. Fokuset på att göra scenen jämställd har i år tydliggjorts med hjälp av det parallella projektet Sweden Rock-kollo. Nu startar uttagningen till sommarens festivalscen och ansökan är öppen för musiker i hela Sverige.

Nemis – som står för New Music in Sweden, är sedan länge ett självklart inslag på många svenska festivaler. Scenen på Sweden Rock Festival är den mest långlivade av alla och går i sommar alltså in på sitt 14:e år. Bland de band och artister som gästat Nemis-scenen i Sölvesborg tidigt i sina karriärer finns Sparzanza, Sonic Syndicate, Emma Varg, Corroded, VA Rocks, Frantic Amber och Maidavale.

Hälften av banden som väljs ut ska vara kvinnodominerade, alternativt frontas av en kvinna. Syftet är att uppmuntra fler unga kvinnor att spela hårdrock.

– Tillsammans med satsningen på Sweden Rock-kollo som vi också gör med Studiefrämjandet vill vi fortsätta sända tydliga signaler om att hårdrocken är till för alla, oavsett om du vill stå på scenen eller i publiken. Det säger Sofia Lindqvist Lacinai, som är marknadschef och vice VD på Sweden Rock Festival.

Läs mer om Sweden Rock-kollo för tjejer här – Länk

Marcus Pehrsson, kommunikatör på Studiefrämjandets riksförbund och tidigare musikansvarig, ger Studiefrämjandets perspektiv:

– Sedan 2010 har vi som landets största musikstudieförbund riktat in oss på att göra musikutövandet mer tillgängligt för alla som kan tänkas vilja delta, oavsett genre. Våra musikhus, replokaler och studior har tidigare inte varit lika naturliga mötesplatser för tjejer och icke-binära som för killar och män. Även på våra scener har killarna ofta dominerat men för varje år som går breddar vi vår deltagarbas, även inom rockmusiken.

På 2018 års festival gästades Nemis-scenen av Frontback (Växjö), Gaupa (Falun), Hedda Hatar (Lund), Nala (Göteborg), Spiral Skies (Stockholm), Nekrokraft (Linköping), Gain Eleven (Arvika) och Coldtears (Åstol).

Hur går ansökan till?

Nemis är en unik möjlighet som finns till för band och artister som satsar hårt på musiken och sitt artistskap. För att få delta i uttagningen till Nemis på Sweden Rock får artisten inte vara kontrakterat till ett större skivbolag eller bokas av ett större bokningsbolag. Ansökan ska vara gjord senast den 6 januari. De band/artister som blir aktuella för festivalen kontaktas av Studiefrämjandet senast den 22 januari.

Mer information om Nemis finns på www.nemis.se. Där sker också ansökan.

Kontakt Studiefrämjandet riksförbundet
Jonas Kofod
Utvecklingsledare, kultur
08-545 707 05
jonas.kofod@studieframjandet.sewww.studieframjandet.se/musik

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.