Svartkonst – Black Waves

0

Svartkonst - Black WavesTrust No One Recordings
Släpptes 3 april 

2012 e.Kr uppstod Svartkonst då Härnösandaren Rickard Törnqvist övergick från ren black metal till en skön blandning av black/ death metal. Om enmansbandets förra skiva, Devil’s Blood (2018) var en aningens grötig kreation så är allt förlåtet när Black Waves drar igång, ty den har en tung kraft som gör att det nästan fläktar från högtalarna.

Inledande Death Magic är precis vad den lovar: magisk death metal. Låten är catchig med repetitiva strofer, utan att det känns som ett hack i skivan. Texten; ”Ultra-violent death magic”; är tillnärmelsevis för enkel, men ändå så rå och ren att det fungerar. På tredje psalmen World Ablaze levereras tunga, självsäkra riff och dubbelkaggar med bra tryck i fötterna. Detta följs upp av Stray in the Dark där takten dras ned rejält. Stämningen ligger tung såsom en tjock dimma och det blir en mörk mysstund på drygt sju minuter. Det är lite så att man blir tagen till en annan plats där tonerna varierar mellan mörka berg och djupa dalar. Orkester, taktbyten, Immortal-vibbar. Albumet nuddar vid allt utan att vara spretigt.

Sammantaget känns speltiden alldeles för kort. Att varje strof och ton är framförd av samma artist gör ett imponerande intryck, det är så jävla genialt. Black Waves är ett välspelat verk med både vemod och ilska. Den har en fyllighet som bara ett heligt vin kan ha. Lättdrucket och enkelt att betygsätta högt. Som Bengt Frithiofsson skulle ha sagt: 8 solar!

Betyg: 8/10

Spår:
1. Death Magic
2. I Am the Void
3. World Ablaze
4. Stray in the Dark
5. Mountains of Flesh
6. Ruins of Splendour
7. Black Waves

Medlemmar:
Rickard Törnqvist – alla instrument och sång

Text: Anna Hjalmarsson

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.