De flesta som startar band i unga år brukar lägga av när arbete och familj knackar på dörren. Andra klänger sig envetet fast och tröskar land och rike runt för att förverkliga sina drömmar. Från Finland kommer det folkmusik-och metal-vurmande bandet Vorna. Ett gäng unga musiker som med släppet av sitt debutalbum Ajastaika (2013) fick uppleva en helt ny början i sina liv. Inför bandets stockholmspelning på PSB Bar nu på lördag har finnarna gått med på en högst exklusiv svensk intervju för CrankItUps läsare. En intervju där både karriär, folktro och öl diskuteras.
– Vorna bildades när vi var bara 17 år gamla, säger sångaren Vesa Salovaara. Arttu Järvisalo (gitarr) och Henri Lammintausta (gitarr) har varit vänner sedan barndomen. Vi bildades på hösten 2008 när jag träffade dem för första gången efter att en gemensam vän introducerade oss till varandra. Alla tre hade börjat lära sig att spela gitarr och vi letade efter fler människor att bilda ett band med. Våra sinnen och musiksmak klickade på många sätt omedelbart, och vi började arbeta på en låt som Arttu och Henri hade jammat på sedan en tid tillbaka. Jag tog snabbt över uppdraget som sångare då jag var den enda med någon erfarenhet av detta. Jag plockade även upp basen eftersom Arttu och Henri ville fortsätta med gitarren. Vi var sanna rookies så jag tänkte snart att jag hellre skulle koncentrera mig enbart på sång. Jag frågade min barndomsvän Niilo Könönen om han vill ta en titt på vårt nya projekt och det ville han. Saku Myyryläinen (keyboard) och Mikael Vanninen (trummor) anslöt sig i början av 2009 och vi spelar fortfarande med samma line-up.
Vesa beskriver resan från projekt till band som en naturlig del av deras uppväxt som tonåringar. De första fem åren av bandet kretsade kring grabbarna egen utveckling som musiker. Tiden var en inlärningsprocess, lika mycket som den var glada stunder med vänner. Gitarristen påpekar dock att de alltid har varit seriösa som band. Under 2012 bestämde sig bandet för att deras nästa inspelning skulle bli ett fullängdsalbum. Upp till dess hade de enbart spelat in demos. På sätt och vis var det en ny början för bandet när de släppte debutalbumet Ajastaika året därpå. I början av 2014 skrev de på kontrakt med bokningsbolaget Northern Solitude Entertainment vilket äntligen såg till att de fick ge sig ut på livespelningar inför en större publik.
– Det är ganska löjligt hur mycket har hänt under de senaste två åren. Och nu har vi varit på vår första Europaturné och är på väg att släppa vårt andra album. Livet är bra och jag känner att jag är fantastiskt taggad. Svenska bandet Grimner kontaktade oss i april och frågade om vi var intresserad av att organisera några föreställningar med dem när de planerar att bege dig till Finland under hösten. Vi ordnade det som så att vi skulle fixa några spelningar för oss båda i Finland och Grimner skulle göra samma sak i Sverige. Och här är vi nu! Vi kom nyligen tillbaka från vår co-headliner Europaturné med tyska bandet Thyrgrim och turnén var en stor framgång. Vi är medvetna om det faktum att det inte är alltför lätt för ett litet finskt band att få spela i Sverige eftersom ni har en mycket stark metalscen bara i er själva.
Berätta mer om varelsen Vorna.
– Vorna är och gamla finska folklore karaktär. Han var en typ av antihjälte som rånade och plundrade både finländska och ryska städer, men som skyddade Karelen. I berättelser han har beskrivits som en nästan gigantisk man och oöverträffad bågskytt. Legenden säger också att finländarna lyckats döda honom när kom ut ur bastun där han tvättade av sig blodet från sina fiender. Och ja, vad kan jag säga? Precis som i musik så är saker med motpoler intressanta och Vorna verkade vara ett passande namn för oss. Man tror att Vorna faktiskt kan ha varit en verklig person under 1600-talet som gjort anspråk på att vara förfader av det finländska familjenamnet Vornanen. Vorna är också ett namn på en liten stad i norra Finland.
Det är inte bara bandets namn som syftar till finsk folklore och paganistiska mönster. Folkmusikskänslan har alltid varit närvarande i Vornas musik men det är först på deras debut som de verkligen började utnyttja detta i sina melodier och i texterna. Däremot tar folktron en andra plats och används endast som bakgrund för de viktigare historierna som har att göra med människans olika typer av strider. Något som också har gjort att valet av att sjunga på finska har legat mer naturligt för Vesa än engelskan.
– Vi började faktiskt att sjunga på engelska först. Även efter vår första låt med finska texter (Pakanaveri) fortsatte vi att använda engelska ett tag. Men ganska snart förstod vi att det finska språket passar musiken bättre och nu använder vi den uteslutande. Jag föredrar också att skriva texter på finska då jag tror att jag kan lägga mycket mer mening bakom orden. Och nu när jag tänker på det… det skulle vara lite konstigt och onaturligt att skriva och sjunga sånger, som är starkt relaterade till gamla finska myter och natur, på något annat språk än just finskan. För mig kommer det mesta av inspirationen från naturen samt den mänskliga kampen i våra sinnen. Speciellt för texterna. För detta album jag tror att konceptet började ta sig form redan under vintern 2012-2013 när jag kände av en form av utbrändhet.
Ni har även bryggt en egen öl, berätta om den.
– Ölen är redan ute, men tyvärr kan du bara få det från Finland. Det går under namnet Vorna – Taival och bryggdes av ett utmärkt finska mikrobryggeri vid namn Panimo Hiisi från Jyväskylä. Jag tror att vi alla vet vad som är en finsk mans förhållande till öl. Men allvarligt talat, vi trodde att det skulle vara coolt att erbjuda något speciellt och begränsat för de människor som kommer till våra livespelningar. Det är där Taival-ölen huvudsakligen säljs eftersom den är 6,3% stark och inte kan säljas i vanliga livsmedelsbutiker. Inspirationen till smaken kom från våra egna preferenser. Vi ville att det skulle vara något annat än den vanliga pilsnern och vi är alla förtjusta i starka stouts och porters med karaktär. Vi var mycket lyckliga över att Panimo Hiisi ville samarbeta med oss eftersom de är kända för sin öppna attityd för att försöka komma på nya recept på öl. Tillsammans beslutade vi att gå för en ganska stark stout med inslag av rök och enbär och slutresultatet är helt fantastisk. Jag kan ärligt säga att jag älskar öl av hela mitt hjärta! Så det handlardefinitiv om kvalitet framför kvantitet, vilket var att vår ideologi till att börja med.
Text: Cecilia Wemgård